onsdag den 22. januar 2014

Novozymes - enzymer


Novozymes’ historie

Novozymes blev dannet i år 2000, ved en opdeling af Novo Nordisk A/S, som blev dannet i 1925. Her videreførte deres enzymprogram og fokuserede på forskning i enzymer. De laver enzymer på tre områder: industriel anvendelse (94 % af omsætningen), mikroorganismer(4%) og farmaceutiske ingredienser(2%).Novozymes sidder på 47 % af det globale enzym-marked og har 6000 ansatte fordelt over 30 lande. Desuden har virksomheden indledt forskning i enzymer til farmaceutiske anvendelser.I 1941 lancerer Novo sit første enzym: Trysin - udvundet af dyrs bugspytkirtler til at gøre læder blødere. Og i 1963, Alcalase: Novo’s første vaskemiddel-enzym, fremstillet ved gæring.Deres industrielle enzymer: Tekniske enzymer til bl.a. vaskemiddel- og tekstilindustrierne, fødevareenzymer og dyrefoderenzymer.


Processerne



Hvordan laver man det perfekte enzym?

Enzymer i historien

  • Enzymer er blevet brugt til brygning, bagning og produktion af alkohol i mange hundrede år.
  • Dengang vidste man dog ikke så mange detaljer om processerne, som man gør i dag.
  • Enzymer hjælper miljøet, pga. deres oprindelse fra naturen

Hvem producerer enzymerne?

  • Vi producerer alle enzymer.
  • Hos Novozymes er det bakterier og svampe (som begge er mikroorganismer), der står for produktionen.
  • Både bakterier og svampe vokser hurtigt og er nemme at styre.
  • Novozymes bruger bakterien, Bacillus subtilis og svampen, Aspergillus oryzae. Begge er de uskadelige over for mennesker.

Den ideelle mikroorganisme

  • Vokser hurtigt
  • Producerer mange enzymer
  • Behøver kun lave temperaturer
  • Forbruger billige næringsstoffer
Sådanne ”perfekte” mikroorganismer findes dog ikke. Enten vokser de ikke hurtigt nok, eller også producerer de ikke ret mange enzymer. 

Novozymes løsning

Novozymes har identificeret det gen, der koder for det ønskede enzym i en mikroorganisme, der vokser langsomt og overført det til en hurtigvoksende mikroorganisme. På den måde får man mikroorganismer, der vokser hurtigt og producerer meget.


Fermentering

  • I 1952 begyndte Novozymes som de første at producere enzymer ved fermentering.
1) Man starter med at have en lille flaske med frosne mikroorganismer i. Dette hedder en produktions belastning (production strain). 2) Sterilisation: Det er vigtigt at eliminere alle de andre mikroorganismer i dette glas, så de ikke vokser sammen med the production strain. Dette kan ske ved opvarmning eller filtrering. 3) Kultivationsprocessen: Man tilsætter næringsstoffer og agar til produktionen. Herefter kommes flasken i et vandbad, der passer de frosne mikroorganismer, så de kan vokse. Når cellerne er klar, bliver de overført til en fermenteringsbeholder (stor tank, der indeholder tidligere steriliserede, rå materialer og vand). Her tilpasser mikroorganismerne sig miljøet og næringsstofferne.Herefter bliver de kontrolleret, og der bliver tilført flere næringsstoffer. Når hovedgæringen er færdig, er “bouillonen” klar til filtrering og rensning.


Hvad er et enzym:

  • Enzymer er proteiner.
  • De har alle en hydrofil og en hydrofob side.
  • Den hydrofile side er den passive side. Den vender udad, fordi enzymer ofte er omgivet af vandholdigt væske.
  • Den hydrofobe side er den aktive side. Den illustreres ofte som et hul i enzymet.
  • “Igangsættere”, der øger tempoet i biologiske processer. Processerne ville altså forekomme alligevel, det ville bare tage meget længere tid.
  • Molekylerne, der skal have hjælp til at reagere, hedder substrater. 

Produkternes benyttelse

Novozymes går meget op i miljørigtig energi. Ved at bruge enzymer i stedet for kemikalier er de med til i kampen for at gøre bioenergi er fremtidens energikilde.Deres enzymer sælges til brug i vaskemidler, således at tøj kan vaskes rent ved 30°C i stedet for 90°C med kemikalier. På den måde spares energi og penge. Novozymes kunder sparede i 2012 48 millioner tons CO2 ved at bruge enzymer udviklet af Novozymes i stedet for traditionelle processer.Ligeledes sælges deres enzymer til at tilsætte i brød. Enzymerne gør brødet blødt i længere tid, gør dejen mindre klistret for bageren og specielle enzymer kan gøre at det naturlige gasser i brødets gluten bliver bevaret, så brødet bliver mere luftigt.De bruges også til at gøre læder blødt og til produktion af biobrændsel, hvor biomasse omdannes til sukker, som så kan omdannes til ethanol.
Enzymer i vaskemidler bruges fordi de katalyserer nedbrydning af fedt, protein og kulhydrat.




Enzymet klipper plettens molekyler over, så de kan vaskes af ved lave temperaturer.


Bioenergi - Fremtidens energikildeNovozymes fungerer som forbillede for bioenergiindustien, og ser sig selv som ledende og inspirerende for andre iværksættere inden for bioenergi.
Høje oliepriser og begrænsede ressourcer inden for fossile brændstoffer skal konvertere vores energiforbrug til bioenergi. Lige nu er bioenergi den eneste løsning på at nedsætte CO2 forbruget, og samtidig skabe jobs, god økonomisk vækst og forøge sikkerheden indenfor energien
Novozymes giver os muligheden for at udvikle bioenergi, ved at udvikle og levere enzymer inden for alle områder af biobrændselindustrien.Stivelses- og cellulosebaseret ethanol, biodiesel og biogas er løsningerne inden for bioenergi.
Novozymes forsker i høj grad i stivelses- og cellulosebaseret ethanol til biobrændsel, for at hele tiden at finde nye områder hvorpå vi kan nå vores fælles mål om at fornye vores energikilder og opgive fossile brændstoffer
 



Skrevet af Bodil, Trine, Maja, Benedikte og Emma

Ingen kommentarer:

Send en kommentar