onsdag den 22. januar 2014

Medicin til nervesystemet - H. Lundbeck

Medicin til nervesystemet

Historie - H. Lundbeck: Medicin til nervesystemet:
Lundbeck er en verdensomspændende medicinalvirksomhed, der er dybt engageret i at forbedre de menneskers livskvalitet, der lider af sygdomme i hjernen. Til dette formål beskæftiger Lundbeck sig med forskning, udvikling, produktion, markedsføring og salg af lægemidler i hele verden. Virksomhedens produkter er målrettet mod sygdomme som depression og angst, psykotiske lidelser, epilepsi samt Huntingtons, Alzheimers og Parkinsons sygdomme. De seneste markedsførte produkter kaldes, og er lægemidler imod: Cipralex/Lexapro® (depression), Ebixa® (Alzheimers sygdom), Azilect® (Parkinsons sygdom), Xenazine® (chorea associeret med Huntington's sygdom), Sabril® (epilepsi), Sycrest® (bipolar sygdom) og OnfiTM (Lennox-Gastaut syndrom).

I 1915 startede firmaet ud som et handelsfirma af Hans Lundbeck, som bl.a. solgte syntetisk sukker og sølvpapir.
I 1930'erne startede Lundbeck produktion og pakning af lægemidler til behandling af sygdomme i nervesystemet. Da Hans Lundbeck døde, sørgede Poul Viggo Petersen for at udviklingen inden for lægemidler fortsatte.
I 1961 begyndte fremstillingen af aktive lægemiddelstoffer, og mellem 1960-70 var Lundbeck ved at blive en international virksomhed.
I 1980'erne valgte Lundbeck at fokusere på produktion og handel af lægemidler til behandling af sygdomme i hjernen bl.a. depression.
I 2003 købte Lundbeck et amerikansk forsikringsselskab og fik status inden for forskning i USA.
I 2011 blev Lundbeck kritiseret for stoffet pentobarbital som de sælger under navnet Nembutal. Normalt anvendes stoffet mod epilepsi og hjerteanfald, men i USA blev det også brugt i forbindelse med henrettelser, og firmaet blev beskyldt for at tjene penge på henrettelserne. Lundbeck endte med at droppe stoffet Nembutal.
Mellem 2005-2013 har Lundbeck fremstillet behandlinger til epilepsi, skizofreni og alkoholafhængighed.



Facts:
  • Over 5.800 ansatte verden over
  • De 2.000 arbejder i Danmark.
  • Medarbejdere i 57 lande.
  • Forskningscentre i Danmark, Kina og USA og produktionsfaciliteter i Italien, Frankrig, Mexico, Kina og Danmark.
  • Lundbeck omsatte i 2012 for omtrent DKK 15,0 mia.
  • Lundbecks mål: At være førende på verdensplan inden for psykiatri neurologi.
  • I 2012 stammede 52 % af Lundbecks indtjening fra Europa, 18% fra USA og 26% fra det internationale marked.

Hovedfokus
• Depression og angst
• Psykoser
• Bipolare lidelser
• Alzheimers sygdom
• Parkinsons sygdom
• Alkoholafhængighed


Processer:
Den danske medicinalvirksomhed Lundbeck har modtaget 2 forskningsbevillinger på 5,5 mio. kroner fra Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. - Hvilket er et af verdens førende videnscentre inden for Parkinsons sygdom.


Hvad er parkinson?
Parkinson er en alvorlig hjernesygdom, der medfører rystelser og muskelstivhed.
Desuden oplever mange også søvnforstyrrelser, depression og mave- og tarmsymptomer.
Mere end 5 millioner mennesker på verdensplan har Parkinsons sygdom - men herudover er også de pårørende berørte af sygdommen.

Gennemsnitsalderen ved diagnosestillelse er 61 år, dog rammer sygdommen også yngre, helt ned i slutningen af 20’erne.
Ved raske mennesker bliver bevægeapparatet styret af nerveceller, der kommunikere vha. dopamin, som er et signalstof i hjernen. Hos Parkinsons sygdom udvikler de dopamin-producerede celler sig til noget dårligere, end de tidligere har været, hvilket påvirker centralnervesystemet. Dette resultere i dårligere kommunikation mellem cellerne og patienten kan derfor miste kontrol over sine bevægelser.  


Raske mennesker vs Parkinsonramte: 

Raske mennesker: Bevægeapparatet styres af nerveceller, der indbyrdes kommunikerer vha. dopamin (signalstof i hjernen)
Parkinson ramte: De dopamin-producerede celler degenere i hjernen – dvs. at de udvikler sig til noget dårligere/svagere end hvad de tidligere har været. Parkinsonramte mangler op mod 80 % af de dopaminproducerende neuroner.
Dette påvirker centralnervesystemet. = Resulterer i dårligere kommunikation mellem cellerne = Patienten kan miste kontrol over sine bevægelser.


De to forskningsbevillinger:
Man vil forsøge at udvikle potentielle nye lægemidler.


1. projekt: Fokus - Nyt antistof kan bremse Parkinson:
Man vil udvikle en behandling, der er rettet mod de underliggende symptomer sygdommen har, samt forhindre sygdommens udvikling. Hertil vil man projektet være centreret om proteiner alpha-synuclein. Hos Parkinson skaber dette protein med tiden forandringer i hjernen. Man mener derfor, at man kan påvirke proteinet med antistof– og på den måde forhindre, at sygdommen spreder sig i nervesystemet. Foreløbig afprøves projektet i dyremodeller, og det har vist sig at der sandsynligvis er potentiale til at have en positiv effekt på Parkinsons sygdom. Dog er der stadig lang vej til en effektiv medicinsk behandling.

  Hvad er Alpha-synuclein?

Beviser fra de seneste undersøgelser , at alfa synuclein kan spille en rolle i udviklingen af ​​både ( sjælden) familiær og ( mere almindelige )  tilfælde af Parkinsons sygdom.
For en meget lille delmængde af patienter med arvelig Parkinsons sygdom ,  menes der er at alfa- synuclein -genet bidrager til at udvikle sygdommen. I disse sjældne tilfælde af familiær Parkinsons sygdom, alfa- synuclein genet producerer enten for meget alfa- synuclein protein eller en unormal form af proteinet.



2. projekt: Fokus - Receptor kan bane vej for ny behandling:
Man vil udvikle en symptomatisk behandling uden de motoriske bivirkninger, der

kendetegner den nuværende behandling.
Man vil påvirke en receptor, og på den måde udvikle en ny type medicin, der i modsætning til de nuværende medicinske behandlinger ikke påvirker hjernens dopamin-receptor, og derfor ikke forventes at give motoriske bivirkninger.
Man har rettet fokus mod en ‘orphan’ G-protein koblet receptor i den del af hjernen, der styrer bevægelsesapparatet, og som er hårdt ramt i Parkinsons Sygdom. Man har allerede fundet en række små molekyler, der kan kontrollere aktiviteten af dette protein. Dette vækker håb om at kunne udvikle en ny medicin, der kan afhjælpe de bevægelsessymptomer, der er karakteristiske for Parkinsons sygdom uden de bivirkninger, der kendetegner de eksisterende behandlinger.







Produkter + benyttelse
Cipralex – filmovertrukket tabletter, fås også i orale dråber
Lægemiddel mod depression – kaldes SSRI præparater (SSRI =selektive serotoningenoptagshæmmere = fohindrer serotonin i at genoptages, hvilket er for svagt til at optages eller optages for hurtigt under depression.)
De påvirker serotoninsystemet i hjernen ved at øge mængden af serotonin. Forstyrrelser i serotoninsystemet kan føre til depression og lignende sygdomme.
Cipralex Indeholder escitalopram og bliver anvendt til behandling af depression (moderate og svære), angsttilstande og/eller tvangstanker også kaldet OCD.
Cisordinol – filmovertrukne tabletter og fås også i orale dråber
Middel mod sindslidelser (antipsykotikum)
Virker på hjernen, har en beroligende virkning og er med til at rette den ubalance i hjernen, som er årsag til symptomerne. Den helbreder dog ikke.
Til behandling af skizofreni, akut skizofreni, mani, til at dæmpe uro og truende voldelig adfærd
– aktiviteten af flere signalstoffer i hjernen ændres og overførslen af nerveimpulser hæmmes.
Fluanxol – filmovertrukne tabletter og fås også som injektionsvæske (sprøjte eller drop)
Virker på særlige områder af hjernen, genopretter ubalance i hjernen – til behandling af skizofreni + andre sindslidelser
Lave doser dæmper depression, angst og uro. Høje doser anvendes kun mod andre sindslidelser
(birvirkninger ved alle slags medicin)
Kilder:









Ingen kommentarer:

Send en kommentar